13 decembrie , 2017
Sărbătorirea Centenarului la Școala Ferdinand I
Anul 2018 bifează pentru români împlinirea a 100 de ani de întregire națională. Deoarece profesorii Școlii Ferdinand I din capitală știu că educația pornește de la conștiința națională și cunoașterea istoriei, aceștia au organizat, împreună cu elevii, un moment artistic prin care au recreat cele mai importante episoade din istoria României. Evenimentul a avut loc în data de 22 februarie.
Alături de profesori, elevi și părinți, două figuri care au marcat cultura românească au luat parte la această sărbătoare. Poeta Ana Blandiana și filosoful Mihai Șora au fost prezenți și au împărtășit din experiențele lor tuturor care au fost de față la eveniment. Aceștia au subliniat importanța istoriei și a limbii române și i-au inspirat pe elevi să fie patrioți și să-și iubească țara. Elevii au avut ocazia să afle de la cei doi invitați – două cărți vii deschise – cum s-a reflectat istoria în ochii unor intelectuali și care a fost dimensiunea celor mai importante evenimente pentru țară.
În cinstea celor doi invitați speciali, elevii au pregătit două albume realizate pe hârtie manuală, formate din poeziile autoarei Ana Blandiana și citate ale filosofului Mihai Șora. Toate au fost scrise manual și au fost însoțite de ilustrații realizate de către elevii școlii. Invitații au apreciat darurile primite și s-au bucurat la vederea entuziasmului elevilor pentru acest eveniment.
Programul artistic realizat de elevi a subliniat cei mai importanți ani ai istoriei României: 1918, 1923, 1944, 1947, dar a fost și un omagiu adus celor mai importante figuri ale secolului: Regele Ferdinand I și Regina Maria, Iuliu Maniu, Elisabeta Rizea. De asemenea, holul principal al Școlii a fost decorat cu panouri ce ilustrau poezii ale Anei Blandiana traduse în limba engleză, dar și citate din opera filosofului. Holul a dezvăluit și episoadele negre din istoria țării: elevii au pregătit secvențe din Memorialul victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetul Marmației.
La eveniment au participat atât elevi și părinți, cât și parteneri educaționali ai Școlii Ferdinand I, reprezentanți ai Consiliului Local Sector 2 și ai DGAPI Sector 2.