Noile metode de învățare – eficiente sau nu?

Noile metode de învățare – eficiente sau nu?

15 mai , 2020

Noile metode de învățare – eficiente sau nu?

Iată că pandemia de coronavirus ne-a pus în situația de a ne adapta la un nou stil de învățare: cel online. Dar oare am reușit cu toții să ne adaptăm sau procesul este mai greoi decât părea la început? Ei bine, deși înainte de distanțarea socială și de închiderea școlior se făcea tot mai des auzită vocea elevilor care cereau metode moderne de predare, folosirea aparaturii moderne din dotare (ex.tabla inteligentă) era încă pe lista de “to do”. Mulți dintre profesori își propuneau ca în viitorul apropiat să se ocupe de acest aspect, să învețe cum să folosească tehnica și cum să organizeze informația pentru a fi livrată elevilor într-un mod eficient și prietenos în același timp. Numai că evenimentele din ultima vreme nu au mai lăsat timp pentru instruire și upgrade, totul fiind făcut pe repede înainte. Dar marile schimbări vin pe neașteptate.

Au apărut controverse legate de modul potrivit de învățare, s-a vehiculat ideea că nu poate fi vorba de învățare eficientă în online, alții susțin că aceste metode moderne sunt mai potrivite și tot așa. Mulți spun că învățarea cu ajutorul filmulețelor, imaginilor și comunicării verbale ar fi insuficientă, alții pledează pentru metodele vechi care presupuneau scrierea pe caiet și citirea lecțiilor din manual după participarea la ora de curs.

Este adevărat că pentru generațiile trecute  cel din urmă era modelul de succes pentru că nu existau alte surse de informare și nici alte metode de învățare. Astăzi, sursele s-au diversificat, iar copiii au crescut și s-au dezvoltat într-un mediu tehnologizat, astfel încât metoda lor optimă de învățare cuprinde și folosirea tehnicii moderne. Aceasta nu presupune însă eliminarea totală a metodelor clasice pentru că, așa cum este bine cunoscut de către toată lumea, scrisul de mână reprezintă un exercițiu important pentru stimularea creierului și pentru dezvoltarea memoriei și a creativității, ideile sunt generate mai rapid.  Atunci când tastăm pe calculator sau pe telefon, multe dintre funcții sunt inhibate, pe când scrisul de mână presupune folosirea unei porțiuni mai mari din creier. Scrisul de mână înseamnă și un exercițiu de echilibrare emoțională, așadar beneficiile sunt multiple.

Care ar fi totuși metoda optimă de învățare?  În zilele noastre nu pot fi excluse metodele modern, ele fiind absolut necesare în procesul evolutiv așa cum nu pot fi eliminate nici metodele clasice deși, contrar tuturor argumentelor științifice, mulți continuă să le considere “prăfuite”. Soluția ar fi împletirea celor două stiluri și adaptarea la noile cerințe fără reticență și cu convingerea că orice noutate este parte din acest proces evolutiv, benefic pentru adulți și pentru copii.

Vă doresc să fiți răbdători până la capăt și să aveți încredere că…TOTUL VA FI BINE!

Lorena Diaconescu, consilierul Academiei Copiilor Sector