21 august , 2018
MODERNIZĂM ȘCOLILE DIN SECTORUL 2, DUPĂ MODELUL ȚĂRILOR NORDICE!
Dragi prieteni,
Avem bucuria de a vă anunța un proiect extraordinar pentru Sectorul 2, cu o importanță deosebită pentru dezvoltarea și formarea copiilor. În această perioadă, am reușit să demarat un proiect pilot de modernizare a 59 săli de clasă, dar și a 79 grupuri sanitare, toate după un model nordic.
De ce am ales un model nordic pe care să îl aducem în Sectorul 2? E simplu. Guvernele acestor țări duc de foarte mult timp o politică sănătoasă în ceea ce privește educația copiilor. Pe lângă sistemul educațional, aceste țări pun mare preț și pe infrastructura școlară. Ei știu că pentru a fi eficienți la școală, copiii trebuie să aibă în jur un mediu prietenos și sănătos. Tocmai de asta le oferă celor mici cele mai bune soluții atunci când vine vorba de mobilier, de echipamentele tehnologice, chiar și de vopseaua folosită pentru pereții claselor.
Elevii trebuie să vină la școală cu plăcere, iar noi trebuie să ne asigurăm că facem tot ce ține de noi pentru a le-o oferi. Tocmai de aceea, în amenajarea sălilor de clasă și a grupurilor sanitare, vom folosi exclusiv materiale prietenoase cu mediul înconjurător, sigure pentru copii și de cea mai bună calitate.
Concret, sălile de clasă moderne, după standarde nordice, vor beneficia de dotări de cea mai înaltă calitate:
- Pentru sălile de clasă, pardoselile vor fi realizate din suprafețe prietenoase, flexibile, fiind folosite vopseluri poliuretanice pentru o protecție antibacteriană superioară, acestea fiind foarte ușor de curățat și rezistând la traficul intens, așa cum are loc în orice sală de clasă.
- Finisajele vor fi decorative, versatile și durabile. Se vor folosi nuanțe cromatice prietenoase pentru a le oferi copiilor medii plăcute pentru învățare, dezvoltare și cunoaștere. Vopselurile folosite vor fi pe bază de latex, acestea având o calitate igienică foarte ridicată, neconținând substanțe periculoase pentru copii. Totodată, suprafețele acoperite cu vopsea pe bază de latex nu rețin bacteriile în cantități mari și sunt foarte ușor de igienizat.
- În zona unde pereții se intersectează, vor fi folosite plinte poliuretanice pentru a spori protecția oferită copiilor, având o rezistență crescută la murdărie și, în același timp, întreținerea ei fiind extrem de facilă.
- Tavanele sălilor de clasă se vor finisa cu aceleași vopseluri eco pe bază de latex. Culoarea folosită va fi alb, aceasta fiind nuanța recomandată de specialiști, pentru a nu crea senzația de apăsare.
- Ușile sălilor de clasă vor fi realizate din panouri celulare, prevăzute cu geam. Acestea au o calitate foarte ridicată, fiind rezistente la uzură. De asemenea, prezența geamului este obligatorie în astfel de situații pentru a evita situațiile neplăcute cauzate de lipsa vizibilității. Pentru a fi în armonie cu ansamblul propus, ușile vor fi vopsite în culoare alba, iar tocurile se vor realiza din MDF.
- Ferestrele vor fi confecționate din tâmplărie de aluminiu, cu geam în sistem termopan, având nivel de eficiență termică la nivel maxim. E foarte important ca nivelul de eficiență și calitate al ferestrelor să fie ridicat pentru a evita situațiile în care suflă vântul pe la tocurile ferestrelor în perioadele reci sau ca apa să se scurgă pe tocurile ferestrelor atunci când plouă. Glafurile interioare vor fi realizate din MDF.
- Un alt aspect foarte important pentru funcționalitatea clasei îl constituie echipamentele de iluminat. Dacă acesta nu sunt adaptate cum locului unde funcționează, pot cauza probleme grave. Astfel, echipamentele de iluminat din sălile de clasă vor avea la baza o tehnologie LED. Pe lângă durata de viață foarte ridicată, consumul extrem de redus de energie electrică și mentenanța minimă, această lumină este una mult mai sănătoasă pentru ochii copiilor decât cea oferită de becurile clasice.
- Un copil își petrece, în medie, circa 5 ore pe zi pe scaunul din clasă. Este unul din cele mai importante aspecte pe care a trebuit să le luăm în calcul atunci când am gândit reorganizarea claselor. Am ales astfel un mobilier modern, funcțional și cât mai economic. Confortul fizic, dar și cel vizual sunt garantate, ajutând aceste spații să devină plăcute și prietenoase. Sălile de clasă vor fi dotate cu scaune ergonomice atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Acestea au un grad de fiabilitate și rezistență ridicat, având o durată de utilizare îndelungată. Constucția lor permite o poziție corectă a corpului pentru prevenirea afecțiunilor lombare. De asemenea, fiecare clasă va fi dotată cu catedre pentru profesori și pupitre cu structură metalică din ţeava rectangulară 40×20 mm și 20×20 mm, având un profil curbat monobloc pentru părțile laterale, vopsită în câmp electrostatic, cu elemente reglabile și cu protecţie pentru pardoseală, blat, poliţa și frontala din PAL melaminat cantuit cu cant ABS, colturi rotunjite pentru protectie. Toate aceste elemente tehnice, poate destul de abstracte pentru noi, au rolul de a spori siguranța elevilor.
- Știm cu toții cât de greu este ghiozdanul unui elev, în zilele aglomerate cântărind mai mult de 5 kilograme. Folosirea îndelungată a acestor ghiozdane grele duce, în timp, la afecțiuni lombare. Tocmai de aceea, în proiectul nostru am cuprins dotarea sălilor de clasă cu dulapuri modulare care oferă acestora spațiu suficient pentru depozitarea tuturor materialelor, fie că vorbim de cărți, caiete, diverse culegeri sau echipament sportive, pentru ca elevii să nu fie nevoiți să le care în permanență acasă, usurându-le astfel greutatea ghiozdanelor.
- De asemenea, un lucru foarte bun este că vechea tablă va fi înlocuită cu una modernă, de sticlă, cu o dimensiune de 4,2 x 1,21 m, confecţionată din geam securizat, de grosime 6 mm, emailat, rezistent la zgârieturi. Astfel nu va mai exista praf de cretă, eliminând posibilitatea înghițirii lui, nu vom mai avea bureți îmbibați cu tot felul de acarieni. Pe noua tablă, elevii vor putea scrie cu markere multicolore, foarte practice și, mai ales, igienice. Geamul securizat oferă o protecție ridicată pentru copii. Nu de puține ori s-a întâmplat ca vechea tablă să se spargă, din diverse motive, provocând leziuni celor mici. După instalarea noilor table, acest lucru nu va mai fi posibil!
Activitatea școlară nu se bazează doar pe aportul elevilor, extrem de importanți fiind în această ecuație, bineînțeles, profesorii. La fel ca elevii, aceștia nu își pot desfășura activitatea la nivel maximum dacă nu au parte de condiții foarte bune de lucru. În cadrul acestui proiect pilot de modernizare a sălilor de clasă după model Nordic, am reușit să dotăm clasele cu toate materialele necesare pentru un profesor care dorește să îți adapteze lecțiile la nivelul anului 2018.
Astfel, fiecare sală de clasă va fi dotată cu videoproiector, sistem audio, laptop, echipamente multifuncționale, ecran de proiecție. De asemenea, va exista un panou de interconectare a tuturor sistemelor tehnologice, cu intrare USB. Toate acestea vor oferi posibilitatea elevilor și profesorilor să iasă din tiparul lecțiilor. Vor putea fi proiectate filme educaționale, se vor putea prezenta proiectele modern, la nivelul întregii clase, fără a mai fi nevoie ca elevii sau profesorii să-și printeze lucrările, să le dea din mână în mână colegilor sau, după caz, elevilor.
O inovație atractivă și o noutate în școlile din țara noastră o reprezintă introducerea foliilor NanoSeptic, un produs pentru curățarea continuă a mâinilor. Acționat de lumina normală, oxidează continuu contaminații organici, sigur și eficient, reprezintă o modalitate de a oferi copiilor suprafețe mai curate și mai sigure. Aceste folii funcționează extrem de simplu: fiind fixate pe un perete, copiii își vor pune pur și simplu mâinile pe ele preț de câteva secunde, eliminându-le astfel bacteriile de pe mâini, suprafața funcționând ca un antibacterian clasic. Durata de viață a fiecărei folii NanoSpectic este de aproximativ 3 luni, urmând a fi înlocuită cu una nouă după ce își va pierde proprietățile.
De asemenea, unitățile școlare din Sectorul 2 vor fi dotate și cu distribuitoare profesionale pentru anihilarea mirosurilor neplăcute și ambientarea spațiilor. Folosind o tehnologie de ultimă generație, aceste aparate vor elimina absolute mirosurile neplăcute din sălile de clasă, indifferent de proveniența lor, oferind copiilor gradul de confort necesar desfășurării activității școlare. O altă proprietate a acestor aparate este că, pe durata perioadelor reci, ajută la desfundarea căilor respiratorii.
Sperăm că, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, întregul sector să beneficieze de aceste dotări de ultimă generație!