Învățământ de calitate și dezvoltare durabilă

Învățământ de calitate și dezvoltare durabilă

3 ianuarie , 2019

Învățământ de calitate și dezvoltare durabilă

“Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara”- Spiru Haret

În 2016 am venit în fața dumneavoastră și mi-am prezentat viziunea pentru sectorul 2. Prioritatea asumată de mine, prin Strategia de dezvoltare durabilă a sectorului 2- 2016-2020 a fost Transparența instituțională.

Am reușit în cei doi ani, de când ocup funcția de viceprimar al sectorului 2, să duc la bun sfârșit proiecte, să atrag fonduri europene și să propun măsuri ce au fost votate de Consiliul Local Sector 2, toate pentru transparentizarea instituției. Sunt mândru de rezultatele mele, toate acestea v-au fost comunicate permanent, atât pe facebook, pe site, în presă, dar și ori de câte ori am avut plăcerea să vă întâlnesc la diverse dezbateri.

Este momentul să privim spre viitor. Dar să privim spre un viitor curat, onest, educat și standardizat. Viitorul va fi așa cum ne dorim doar dacă vom avea o educație de calitate. Prin urmare, începând cu anul 2019, prioritatea programului meu politic va fi educația. Educația de azi este România de mâine.

Știu că ați auzit de prea multe ori și de la prea mulți politicieni promisiuni legate de educație. Eu nu vă promit și nu vă spun că voi încerca. Eu voi face! Pentru că v-am dovedit că pot. Atât timp cât lucrăm în echipă și efortul nostru este comun, cetățeni și politicieni, lucrurile se mișcă și devin realitate.

Pentru perioada următoare vă propun un parteneriat, între dumneavoastră, români de bună credință, care vreți o educație de calitate și administrația locală, reprezentată de mine. Măsurile pe care doresc să le implementez fac parte din strategia de dezvoltare durabilă, investim acolo unde trebuie, țintit și cu fonduri atât netambursabile, cât și proprii.

Sectorul 2 are privilegiul de a avea în gestiune cele mai bune unități de învățământ din capitală. Nu e lipsă de modestie să spun că în sectorul 2 se formează elitele. Este de lăudat faptul că acești copii și dascăli minunați au reușit, pe parcursul multor ani, să facă performanță în condiții de neimaginat pentru Europa civilizată. Dar cele mai bune școli au nevoie de cele mai bune condiții.

Voi digitaliza învățământul din sectorul 2, pentru o educație adaptată la cerințele secolului 21. De asemenea, siguranța și sănătatea elevilor noștri nu vor mai fi doar puncte negre pe hârtie. Voi lua măsuri imediate pentru corectarea acestor aspecte.

Cunosc deficitul de locuri în creșe și am în vedere ca în grădinițele din sectorul 2 să fie create grupe de creșă.Nu mai putem aștepta construcția sutelor, miilor de creșe și grădinițe promise de guvern. Ne vom gospodări singuri, pentru că avem soluții. Unitățile de învățământ din sectorul 2 vor avea o identitate proprie, care va cuprinde un nume, nu vor mai fi numere, un imn și propria uniformă. Nimic nu poate fi mai frumos decât să-i vezi pe elevi fericiți și mandri de școala sau liceul unde învață. Uniforma va fi cartea lor de vizită și le va da încredere și siguranță.

În perioada imediat următoare doresc ca toate unitățile de învățământ să aibă un singur schimb. Ajunge cu trezitul la 5 dimineața sau ajunsul acasă la 9 seara! Acești copii au o viață în față de trezit devreme și culcat târziu, școala trebuie să le ofere confort și un mediu plăcut și sigur, în care ei să se dezvolte armonios. Acum, școala e un chin! Condiții nu sunt, elevii sunt obosiți și irascibili.

Ceea ce vă propun spre dezbatere este un set de măsuri firești și pe care le putem implementa. Este nevoie de dezvoltarea durabilă pentru că suntem răspunzători față de generațiile viitoare.

Măsurile prezentate nu sunt filme science-fiction, ele fac parte dintr- o realitate de care se bucură copiii din alte țări. Și ai noștri merită mai mult, haideți să le oferim o educație de calitate, un viitor sigur și nouă o viață liniștită, știindu-i pe ei fericiți.

DAN CRISTIAN POPESCU,

Viceprimarul Sectorului 2